434 receptes, de les quals n´hi ha més de 200 vegetarianes.
Presentació del llibre Cuina d´un temps i d´un país. Testimoni de la gastronomia popular mallorquina, Antoni Tugores, 25 d´abril a 19h a l´Escola Municipal de Mallorquí de Manacor
El llibre serà presentat per l´historiador i l´autor del pròleg, Jaume Claret Miranda, dijous dia 25 d´abril a les 19.00h a l´Escola Municipal de Mallorquí de Manacor.
AGENCIA MANACORNOTICIAS 11/04/2024 - 03:20:00
Antoni Tugores Manresa (Manacor, 1948). És investigador i periodista. Ha dedicat bona part de la seva activitat a la divulgació del període de la II República, la Guerra Civil i el Franquisme

Presentació del llibre Cuina d´un temps i d´un país. Testimoni de la gastronomia popular mallorquina, d´Antoni Tugores. Dijous dia 25 d´abril a les 19,00h a l´Escola Municipal de Mallorquí de Manacor. Purpurina editorial estrena a dins la programació de la Setmana del Llibre la nova publicació de l´investigador i periodista manacorí Antoni Tugores, Cuina d´un temps i d´un país. Testimoni de la gastronomia popular mallorquina.

Es tracta d´un extens receptari distribuït en ensalades, entrants, primers plats, segons plats, dolços i postres, així com també inclou: salses, conserves, confitures, licors i altres. 120 apartats temàtics i 434 receptes, de les quals n´hi ha més de 200 vegetarianes.

“Tugores ha treballat per salvar-nos velles receptes, per retornar-nos el nom de cada cosa, perquè seguíssim el recte camí d´accés al ple domini del llegat culinari i del seu vincle amb la terra.

Realment l´autor Antoni Tugores té raó quan diu sobre aquest llibre a la introducció que “es disposava d´un material atractiu, fins i tot fascinant, que mereixia sortir a la llum”. Cuina d´un temps i d´un país “ofereix conèixer la cuina i costums del passat –diu l´autor- perquè ens ajudin a saber qui som i d´on venim i oferir la possibilitat d´elaborar plats gloriosos de la cuina tradicional i descobrir plats que de manera incomprensible han acabat en desús”.

Les nombroses receptes que conformen el llibre inclouen noms de cuineres i cuiners que crearen escola, així com pescadors mítics, cuineres anònimes, gent de la mar, la pagesia... a manera de petit reconeixement. De fet, les receptes que conformen el llibre es deuen a la valuosa aportació oral de gent major. Els seus testimonis gastronòmics demostren els mitjans que tenien en temps difícils i l´afany per a sobreviure sense quasi res.

El pròleg, escrit per Jaume Claret Miranda ja ho anuncia amb el seu títol “Això no és (només) un llibre de cuina” en el que diu de l´autor que “Tugores ha treballat per salvar-nos velles receptes, per retornar-nos el nom de cada cosa, perquè seguíssim el recte camí d´accés al ple domini del llegat culinari i del seu vincle amb la terra.

I adverteix al lector que aquest llibre “és fruit d´un triple destil.lat: del saber acumulat per la cuina mallorquina, del llegat transmès per les cuineres i cuiners entrevistats durant dècades per l´autor, i dels materials acumulats per Tugores al llarg de tota una vida de recerca”.

El llibre serà presentat per l´historiador i l´autor del pròleg, Jaume Claret Miranda, dijous dia 25 d´abril a les 19.00h a l´Escola Municipal de Mallorquí de Manacor. Hi intervindran l´autor, Antoni Tugores i l´editora Marga Serrano.

Antoni Tugores Manresa (Manacor, 1948). És investigador i periodista. Ha dedicat bona part de la seva activitat a la divulgació del període de la II República, la Guerra Civil i el Franquisme, amb la publicació d´una dotzena de llibres. És autor de quatre biografies.

Ha desenvolupat una tasca minuciosa de recuperació de la cuina mallorquina: ha escrit 62 fascicles per al Diario de Mallorca (2003 i 2004) sota l´epígraf de Memòria gastronòmica de Mallorca (dos toms); el 2005 va publicar Memòria de la cuina mallorquina, llibre que va merèixer el “Gourmand world cookbook awards”, com a millor llibre de cuina mediterrània; Cuina Econòmica. Receptes fàcils per a temps difícils (2009, també premi “Gourmand”);

Els millors plats de la cuina popular de Mallorca (2012, traduïda al castellà) en companyia de M. Antònia Sureda Vallespir; La cuina mallorquina. Segles XV-XX. De l´austeritat a la decadència (2016, premi Fontirroig) i Cuina encara més Econòmica (2020), a més de llibres col.lectius i més de mil articles. Fa pocs mesos va rebre el premi “Manjària” per la seva trajectòria en favor de la divulgació i dignificació de la cuina popular de Mallorca. Fotografías Joan Servera Cabrer de Imatges.

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado


1
1
Xisca
Quin avorriment de personatge.